marți, 7 octombrie 2014

Avrigul devine un centru de bune practici în domeniul surselor de energie alternativă

Sub conducerea primarului Arnold Klingeis, Avrigul se transformă într-unul dintre centrele de referinţă în valorificarea resurselor de energie regenerabilăși va deveni un oraș independent energetic. Aceasta este viziunea tânărului primar, economist în turism și politolog, care și-a propus să asigure redresareași viitorul economic al comunității prin crearea și valorificarea surselor de energie regenerabilă. Programul Energie Locală, unul dintre cele mai ambițioase proiecte energetice din țară, va avea drept rezultat crearea de noi locuri de muncă, facturi mai mici la utilități și transformarea Avrigului într-un oraș cunoscut pe plan național și internațional, o dată cu realizarea primului model integrat de comunitate eficientă energetic. Nu în ultimul rând, „modelul Avrig” va putea fi replicat la nivelul altor comunități, generând importante beneficii economice și sociale.


Construirea unui Centru pentru Energie Regenerabilă la Avrig reprezintă o acţiune de pionierat, puternic conectată la prioritățile europene. Cum v-a venit ideea creării acestui Centru?
La baza dezvoltării acestui concept a fost nevoia de a poziționa economia locală a Avrigului într-o direcție relevantă și durabilă pe termen lung. Avrigul a fost un centru pentru industria grea, unde lucrau în jur de 15.000 de oameni în prelucrarea metalului și a lemnului și în industria armamentului. Aceste industrii au dispărut și au lăsat în urmă un mare gol în economia locală și regională.
Din momentul în care am preluat conducerea primăriei, în urmă cu patru ani, mi-am pus problema identificării unei noi industrii, pe baza căreia să dezvoltăm economia locală. Am studiat o serie de documente care încercau să facă o serie de previziuni legate de viitorul economic în context european sau mondial și am constatat că majoritatea rapoartelor creditau energia drept un sector de succes, în raport cu implementarea tehnologiilor alternative sau a creării de soluții alternative pentru producerea, distribuția și managementul energetic al comunităților. Am văzut în această direcție o perspectivă de dezvoltare pentru comunitatea noastră, dar am fost convins de la început că aceasta nu va fi o soluție doar pentru Avrig, ci va putea ajuta și restul comunităților din România.
Ce surse alternative de energie ați găsit pentru Avrig și care va fi impactul aplicării lor?
Am realizat un masterplan energetic, pe baza căruia s-au definit energiile alternative ce pot fi implementate la nivel local. Potenţialul zonei oferă posibilitatea producerii energiei electrice şi termice din biomasă, biogaz, solar şi hidro. Zona submontană în care este situat oraşul Avrig ne permite cultivarea plantelor energetice, revigorând astfel un domeniu important, agricultura, creând locuri de muncă şi contribuind la integrarea socială a unor categorii defavorizate.
Programul nostru este bazat pe aspecte economice și este gândit să devină un multiplicator economic la nivel local. În 10-15 ani vom avea 2.000 de noi locuri de muncă și vom investi 50 de milioane de euro pentru ca Avrig să devină un oraș independent energetic, dar să producă și un surplus de energie pentru comunitățile din apropiere.
Locuri de muncă se vor crea în special în agricultură, prin cultivarea plantelor energetice: miscanthus și răchită, pentru producerea de biomasă, și siloz pentru producerea de biogaz.
În timp, Avrigul va ajunge să fie alimentat cu energie electrică din biomasă, biogaz, din surse hidro și fotovoltaice, în cadrul tuturor blocurilor de locuințe urmând să fie implementat un mix de tehnologii, ce vor reduce consumul cu 80%.

Sursa: http://www.marketwatch.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu