vineri, 3 octombrie 2014

Toamna Barocă la Palatul Brukenthal

Baronul Brukenthal vă invită la bal, la reşedinţa de vară de la Avrig! În acest sfârşit de săptămână, curtea baronului se va reuni pentru fastuosul eveniment anual care va aduna personalităţi din întreaga ţară. Avrigul așteaptă sute de oaspeți, duminică, la impresionantul palat al baronului Samuel von Brukenthal.


Mătase şi brocart, trandafiri şi crini. Domniţe şi gentilomi, nobili şi trubaduri, toţi se vor întâlni în acest sfârşit de săptămână la reşedinţa de vară a baronului Samuel von Brukenthal de la Avrig, la cea de-a VI-a ediție a Festivalului „Toamna Baroc“. În acest an, evenimentul este organizat de  Consiliul Judeţean Sibiu, Autoritatea Naţională pentru Turism şi Primăria oraşului Avrig şi se va desfăşura duminică, 28 septembrie. Manifestarea va închide ediţia de toamnă a Zilelor Culturale. La eveniment sunt aşteptaţi să participe oficialităţi şi personalităţi locale, reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Turism, reprezentanţi ai Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, Ministerului Culturii şi Ministerului pentru Românii de pretutindeni, precum şi Ambasadori ai Turismului Românesc.

Unic în Transilvania


Organizatorii şi-au propus ca prin acest eveniment de nişă să promoveze şi să readucă în atenţia opiniei publice, a autorităţilor locale şi naţionale, dar şi a locuitorilor Avrigului, singurul complex baroc din sud estul Europei. Mai mult decât atât, grădinile baroc au constituit un punct forte promovat ca sit pilot în cadrul proiectului transnaţional „CultTour“, finanţat de către Uniunea Europeană prin Programul de Cooperare Teritorială Sud Estul Europei. „Toamna Baroc“ la Avrig reprezintă o experienţă culturală unică, o întoarcere în timp printre personaje de epocă, grădini luxuriante, menuete, artă şi literatură, care se integrează diversităţii culturale europene, cu aceasta ocazie poziţionând reşedinţa de vară a baronului Samuel von Brukenthal şi implicit  oraşul Avrig în arealul turismului sustenabil european. La fiecare ediţie precedentă au fost promovate arta sticlăriei şi picturii pe sticlă, pictură şi sculptură, arta producerii de mobilier şi vestimentaţie baroc din Transilvania, muzică baroc din Transilvania, produse culinare transilvănene  după reţete  specifice perioadei baroc şi echitaţie, evenimentul bucurându-se, de fiecare dată de participarea a peste 400 de invitaţi şi a publicului larg. Programul evenimentului cuprinde manifestări culturale şi turistice menite să promoveze un obiectiv turistic unic, aflat în patrimoniul cultural transilvănean.


Arnold KLINGEIS | primar Avrig: „Palatul Brukenthal poate reprezenta pentru Avrig şi pentru România  ceea ce reprezintă Versailles pentru Franţa şi Schönbrunn pentru Austria.“


Reşedinţă-simbol


Palatul Brukenthal din Avrig este singura grădină în stil baroc păstrată aproape integral până în prezent pe teritoriul României. Grădina mai poartă şi numele de „Edenul Transilvaniei“. Ea a fost realizată la cererea lui Samuel von Brukenthal, cel care a fost timp de 13 ani guvernatorul Transilvaniei. Grădina este organizată pe terase care coboară către lunca Oltului. Pe vremea guvernatorului, grădina era amenajată în stil franţuzesc, olandez şi englezesc. „Reabilitarea reşedinţei de vară Samuel von  Brukenthal, deschiderea unei pârtii de schi în Munţii Făgăraş (Poiana Neamţului - Avrig), crearea centrelor de agrement pe râul Olt, realizarea şcolii de turism Samuel von Brukenthal la Avrig, crearea școlii-hotel la Avrig, precum şi a unor puncte de informare prin accesare de fonduri europene sunt câteva dintre planurile pe care le am pentru a reuşi ca, în câţiva ani, Avrigul să găzduiască 3.000-5.000 de turişti pe lună. Palatul Brukenthal poate reprezenta pentru Avrig şi pentru România ceea ce reprezintă Versailles pentru Franţa şi Schönbrunn pentru Austria. Investiţia preconizată pentru realizarea proiectelor mai sus menţionate va fi de aproximativ 60 de milioane de euro destinaţi infrastructurii şi îmbunătăţirii serviciilor turistice, creării de locuri de muncă şi dezvoltării business-ului turistic în oraşul Avrig“, dezvăluie primarul oraşului Avrig, Arnold Klingeis.


Sursa: Mesagerul de Sibiu (26.09.2014)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu