luni, 15 septembrie 2014

Avrig - capitala turismului cultural în județul Sibiu

Palatul Brukenthal de la Avrig a găzduit, în această săptămână, conferinţa finală a proiectului CultTour La eveniment au luat parte și Ambasadorii Turismului Românesc.


Proiectul „CultTour - Patrimoniu cultural ca punct de interes major în dezvoltarea turismului sustenabil“, finanţat de către Uniunea Europeană în cadrul Programului Transnaţional de Cooperare Sud-Estul Europei, a ajuns la final. Conferința finală a proiectului s-a desfășurat marți și miercuri la reşedinţa de vară a baronului Samuel von Brukenthal din Avrig, unul din siturile pilot ale proiectului. Aici au fost invitați reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Turism - vicepreședintele Mirela Matichescu, reprezentanți ai Ministerului Fondurilor Europene, precum și Ambasadorii Turismului Românesc, precum Constantin Chiriac, Dumitru Prunariu, Nicolae Voiculeț sau Ovidiu Lipan Țăndărică. În cadrul evenimentului, naistul Nicolae Voiculeț a susținut un recital din repertoriul proiectului „România Inima Ta“, proiect susținut de Fundația pentru o Românie Modernă.

Parteneri și prieteni

Primăria Avrig, organizatorul evenimentului, este și liderul proiectului transnaţional dedicat valorizării siturilor culturale şi peisagistice din Europa. Cel care a deschis conferinţa finală a fost primarul Avrigului, Arnold Klingeis, cel care s-a implicat activ în toate etapele proiectului. Acesta s-a adresat tuturor partenerilor din cadrul proiectului, mulțumindu-le pentru munca depusă în toți acești ani. „Mai mult de trei ani de muncă, de împărtășit idei, cunoștințe, experiență și expertiză au creat o structură de oameni, de prieteni care sunt capabili să arunce o provocare industriei turismului din Europa de Sud-Est. Moștenirea culturală este o lume mare, o lume care ne oferă destule sensuri, destule interpretări. Moștenirea culturală este sursa care ne dă energie. Această moștenire culturală, noi, cei din echipa CultTour, încercăm să o așezăm într-un context modern, într-un context economic sustenabil, și să o oferim comunităților noastre. Comunităților noastre care ne-au dat aceste moșteniri care pot atrage turiști, care ne pot oferi o dezvoltare sustenabilă într-o lume modernă“, descrie Klingeis. Simona Ene, reprezentantul Secretariatului Tehnic Științific, Ștefan Ciprian Anghel, noul manager al CNM Astra, Elena Hulpuș, din partea Consiliului Județean, Cornelia Feyer, de la Fundația „Samuel von Brukenthal“, Petra Szávics, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, Răzvan Pop, directorul Direcției Județene pentru Cultură, și managerul de proiect Doina Luca.

Dezvoltarea turismului local

Evenimentul la care au participat și reprezentanți ai Autorității de Management - Secretariatul Tehnic Comun Budapesta, instituţii academice locale şi regionale, agenţi economici din domeniul turismului, experţi în domeniul turismului și consultanţi guvernamentali a avut ca principal obiectiv diseminarea şi promovarea principalelor rezultate generate în urma implementării proiectului CultTour, precum şi a impactului pozitiv al acestuia în contextul turismului sustenabil european, prin crearea de exemple de bune practici în domeniu. În cadrul conferinței finale a avut loc o prezentare a Programului Sud-Estul Europei şi a proiectului CultTour: aşteptări, rezultate, impact, bilanț, prezentarea rezultatelor fiecărui pachet de lucru al proiectului, prezentarea modelelor de bună practică din cadrul proiectului, discuţii, întrebări, răspunsuri privind derularea şi sustenabilitatea proiectului/impact etc., sustenabilitatea proiectului, continuarea acestuia la nivel regional. Prin proiectul CultTour, conducerea administrativă a Avrigului îşi propune să dezvolte o strategie pentru protecţia şi valorificarea moştenirilor culturale - arhitectură, parcuri, reşedinţa de vară a baronului Samuel von Brukenthal, muzeul „Gheorghe Lazăr“ şi întregul oraş natal memorial, dându-le astfel o folosinţă modernă în turismul naţional şi european.

Avrigul, lider de proiect


Primăria Avrig este liderul proiectului transnaţional dedicat valorizării siturilor culturale şi peisagistice din Europa. Prin proiectul „CultTour - Patrimoniul cultural ca punct de interes major în dezvoltarea turismului sustenabil“, administrația condusă de Klingeis îşi propune să dezvolte o strategie pentru protecţia şi valorificarea moştenirilor cultural ale orașului și ale zonei. Proiectul CultTour, alături de Primăria Avrig, reuneşte nouă parteneri din şase state-membre UE, respectiv: CNM Astra Sibiu, Fundația „Samuel von Brukenthal“ Sibiu, Universitatea pentru Științe Aplicate din Krems - Austria, Universitatea Tehnică din Berlin, Universitatea de Științe Agricole din Viena, municipalitatea Alexandroupolis - Grecia, municipalitatea Apuglia - Italia și municipalitatea Veliko Tarnovo, Bulgaria. Proiectul este unul din cele doar 21 de proiecte aprobate din 588 depuse. Valoarea totală a proiectului se ridică la aproximativ 2,5 milioane euro, din această sumă oraşului Avrig revenindu-i 335.259 de euro. Proiectul estei finanţat din fonduri europene nerambursabile (85% - Programul SEE-Sud Estul Europei), bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (13%) şi bugetul local (2%).

Obiectivele CultTour

Obiectivele proiectului se referă elaborarea studiilor de fezabilitate pentru implementarea strategiilor de reabilitare şi valorizare a grădinilor culturale şi siturilor de patrimoniu tip open space; definirea unei metodologii şi a instrumentelor comune de viitoare strategii de conservare a patrimoniului cultural şi peisagistic în siturile-pilot câştigătoare ale proiectului: Avrig (România), Veliko Tarnovo (Bulgaria), Bari (Italia) şi Alexandroupolis (Grecia); dezvoltarea politicii de comunicare şi de distribuţie care să facă cunoscute ofertele deja existente şi să ajute la promovarea şi comercializarea lor; analizarea situaţiei forţelor de muncă, precum şi promovarea, calificarea şi perfecţionarea personalului de specialitate necesar diferitelor forme de turism aflate în proces de dezvoltare; definirea şi formarea unei destinaţii turistice atractive, mult diversificate în oferte de interes internaţional în această parte a Europei de Est; dezvoltarea unei economii eficiente şi durabile, capabile să ofere şi o reală stabilizare a forţei de muncă în plan local și crearea unei structuri de formare superioară a celor implicaţi în acest domeniu.



Arnold Gunter KLINGEIS | primar Avrig

„CultTour ne aduce lumea mai aproape. Asta am încercat noi să realizăm. CultTour aduce lumea în cele patru situri din sud-estul Europei. Și cu această ocazie vreau să mulțumesc celor de la Fundația «Samuel von Brukenthal» pentru că au crezut în mine și au crezut în viziunea mea de a transforma Avrigul și reședința de vară a baronului Samuel von Brukenthal într-o destinație «must see» în sud-estul Europei. O destinație obligatoriu de vizitat pentru români, pentru europeni și pentru oamenii din întreaga lume. Asta înseamnă să aduci lumea mai aproape. Să aduci lumea mai aproape și de Alexandropolis, să aduci lumea mai aproape de Taranto și de Veliko Tarnovo.“

Sursa: Mesagerul de Sibiu (05.07.2014)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu