luni, 15 septembrie 2014

Avrigul ia avânt spre „primăvara economică chineză“

Proiecte prioritare: fabrică de panouri solare și fotovoltaice, fabrică de LED-uri, centrală de biogaz cu fermă de porci și agricultură dezvoltată pe orizontală. dezvoltarea domeniului schiabil și a turismului pe Valea Avrigului



 Oraşul Avrig se pregătește să devină unul dintre polii dezvoltării economice în județ. Pentru aceasta, primarului orașului, Arnold Günter Klingeis, caută investitori într-una dintre cele mai puternice economii ale lumii: Republica Populară Chineză. De trei ani și jumătate, edilul Avrigului pune bazele unei colaborări trainice cu această super-putere, colaborare care începe să dea roade. Despre prietenia și legăturile strânse dintre Avrig și China, dar și despre investițiile care i-au tentat pe chinezi în cadrul ultimei vizite desfășurate la Avrig, Klingeis vorbește în exclusivitate pentru Mesagerul de Sibiu.





Mesagerul de Sibiu: Când și cum a luat naștere legătura dintre Avrig și China? Cum ați intrat în contact cu partea chineză?
Arnold Günter Klingeis: Noi am promovat la secția științifică-economică a Ambasadei Republicii Populare Chineze la București programul de dezvoltare în vederea creării unei comunități SMART, a unei comunități independente energetic, prin valorificarea potențialului și a resurselor regenerabile la nivel local. După această primă întâlnire, au mai urmat două, trei, patru vizite ale reprezentanților Ambasadei Chineze din București la Avrig, s-au identificat potențiali colaboratori din China, urmând, tot la jumătate de an-patru luni, să vină în vizită câte o delegație de la Universitate, de la Institutul de Cercetare, de la administrații locale sau centrale din China, care au dus la semnarea diferitor înțelegeri, diferitelor memorandumuri. Totul s-a întâmplat acum trei ani, chiar trei ani și jumătate. În baza înțelegerilor semnate, s-au concretizat diferite proiecte care acum sunt în discuți la Avrig, pentru platforma Mârșa. Aici au fost identificate două investiții, printre care atragerea unui investitor, Yingli, o companie foarte mare din China, listată la Bursa din New York, un producător de panouri fotovoltaice - la rândul meu, am vizitat această fabrică de două ori -, în vederea construirii unei fabrici de panouri fotovoltaice pe platforma Mârșa. A doua investiție se referă la LED-uri, iluminat pe LED, unde am vizitat doi producători din China. Ambii producători au fost invitați în showroom-ul de la Avrig pentru a-și expune produsele. Am realizat o zonă demonstrativă pe iluminat LED la Liceul din Mârșa și urmează o a doua zonă demonstrativă în zona centrală a orașului Avrig.
Mesagerul de Sibiu: Ați pomenit de investiții pe platforma Mârșa. Dar ce alte investiții le-ați propus partenerilor chinezi?
Arnold Günter Klingeis: O altă investiție este legată de producerea de biogaz, unde se dorește extinderea fermei de porci de la intrarea în Avrig. Aceasta ar urma să fie retehnologizată, dejecțiile animalelor să fie transformate în biogaz, iar din acel biogaz să fie produsă energie electrică și energie termică. La fel, în domeniul turismului, sunt discuții și proiecte pe care dorim să le dezvoltăm împreună. Odată, pornind de la proiectul CultTour, care se concentrează pe realizarea unui model pentru turismul sustenabil, suntem în discuții cu un tour-operator din Shanghai şi cu un grup de investitori care, eventual, să investească într-o pârtie de schi și să dezvolte domeniul schiabil pe Valea Avrigului ca fereastră spre Munții Făgăraș, spre creasta Făgărașului.
„Discuţiile au devenit concrete“
Mesagerul de Sibiu: În ce stadiu sunt toate aceste proiecte despre care vorbiți?
Arnold Günter Klingeis: Suntem în discuții cu ele, dar avansăm încet și sigur. În primii doi ani - doi ani și jumătate, discutăm foarte general. Nu erau concretizate investițiile. Însă, de un an încoace, am discutat nominal. Am vizitat parteneri din aceste domenii în China și lucrurile devin concrete. Dar în acest moment nu sunt în măsură să spun că investiția se va face mâine sau în două luni, șase luni sau într-un an. Dar pot spune că discuțiile au devenit concrete și sunt proiecte stabilite, definite, pe care vrem să colaborăm, așa cum le-am menționat pe cele patru dinainte, respectiv fabrica de panouri solare și fotovoltaice, fabrica de LED-uri, centrala de biogaz cu fermă de porci și agricultură dezvoltată pe orizontală, iar pe turism - dezvoltarea domeniului schiabil și a turismului pe Valea Avrigului. Sunt patru proiecte pentru care așteptăm parteneri din acest domeniu, pentru a discuta mai departe.
Fabrică de jucării
Mesagerul de Sibiu: Printre proiectele de interes pentru partea chineză se află și Avrig SMART. Cum a luat naștere acest proiect?
Arnold Günter Klingeis: Acest proiect a luat naștere din dorința de a repoziționa economia locală. Avrigul a pierdut 14.000 de locuri de muncă, un gol economic care, cumva trebuie umplut. Și era nevoie de o viziune, de o strategie, de definirea unei direcții. Am decis atunci, împreună cu Consiliul Local, să promovăm aspecte legate de energia regenerabilă, de mediu, de agricultură biologică și ecologică. Toate aceste aspecte sunt unite în programul Avrig SMART. Parțial, putem spune că avem un prim rezultat cu fabrica de jucării, care cumva tot este legată de China. Producția va fi extinsă din China spre Avrig. Primele echipe de muncitori și de șefi de departamente și de echipă care vor conduce fabrica de la Avrig au plecat deja în China pentru școlarizare. Începerea lucrărilor la fabrică este estimată la 1 iunie. Fabrica va crea vreo 500-600 de locuri de muncă, în primă fază, iar ulterior, când se va dubla tura, vor fi peste 1.000 de locuri de muncă.
„În Asia, lucrurile merg diferit“
Mesagerul de Sibiu: Ați fost de multe ori în China pentru a vă expune proiectele. Partea chineză stabilește programul acestor vizite, vă îndrumă spre posibili investitori sau cum ajungeți în contact cu ei?
Arnold Günter Klingeis: Întotdeauna, după fiecare vizită, se semnează un memorandum și o înțelegere care stabilește următorii pași. Așa că, atunci când mergi acolo, știi ce urmează, unde vei merge mai departe. În Asia, lucrurile merg diferit față de cum merg la noi. Nu poți să mergi, să te așezi la masă și să faci un business din prima. Contează foarte mult relația, prietenia, a înțelege diferența dintre România și China. Dar pot să spun că, acum, lucrurile sunt mai concrete. Deci, nu mai vorbim la modul general că vrem să colaborăm în domeniul acela sau celălalt. Acum am ajuns la nivel de proiect. Și pentru mine acesta este un semn important. Și cred că, după ce primul ministru al R. P. Chineze a promovat România ca fiind un viitor tigru economic în Europa, după ce premierul României și-a însușit, cu mulți reprezentanți ai guvernului un program de dezvoltare, am încredere în aceste două personalități politice că spun ceva. Lucrurile acestea au o anumită seriozitate și în direcția aceasta doresc să colaborăm și noi și să atingem un scop comun.
Mesagerul de Sibiu: Spuneați că în Asia merg altfel lucrurile. Sunt chiar atât de diferiți chinezii de noi, de europeni?
Arnold Günter Klingeis: Diferențe sunt chiar începând de la comunicare. Comunicarea este mult mai complexă. Până se ajunge la o înțelegere comună este nevoie de mult mai mult timp. Distanța foarte mare dintre România și China, la fel, îngreunează lucrurile, dar concluzia mea este că R. P. Chineză este un prieten al nostru și își dorește să colaboreze cu noi, să ne sprijine să dezvoltăm diferite industrii. Așa cum și noi, la rândul nostru, acum 60-70 de ani, am contribuit foarte mult la îmbunătățirea situației agriculturii din China. Această relație veche poate fi împrospătată și poate să aducă noi impulsuri revigorante în economia din România.
Prietenia, mai presus de business
Mesagerul de Sibiu: Cum se vede România din China?
Arnold Günter Klingeis: Au o deosebit stimă față de noi și așteptări mari de la țara noastră. Totdeauna am simțit o ospitalitate caldă și o prietenie sinceră, care, probabil, se bazează și pe relația și prietenia veche pe care o avem. Acest lucru contează mult pentru ei. Pe de altă parte, în Asia, o prietenie veche este întotdeauna foarte valoroasă, mai valoroasă decât cea pe care o închegi astăzi, pentru a semna rapid un contract și a face un business. Prietenia este deasupra business-ului.
Model pentru chinezi
Mesagerul de Sibiu: Chiar în aceste zile, Avrigul și județul Sibiu sunt vizitate de o delegație din China, la invitația dumneavoastră. Cu ce gânduri au venit la noi în județ oaspeții chinezi?
Arnold Günter Klingeis: Este vorba despre o delegație de la Universitatea din Shanghai, Universitatea pentru Inginerie și Tehnică. Dânșii au fost într-o vizită de lucru în care au dorit să le fie prezentate câteva oportunități de investiții. Am vizitat fosta fermă de pui de la Orlat, am vizitat crama de la Apoldu și o investiție în agricultură din aceeași zonă. Am vizitat şi ferma de porci de la Avrig și platforma Mârșa. De asemenea, am prezentat programul energetic, programul SMART, s-a discutat despre zona Valea Avrigului, s-a vizitat Poiana Neamțului, s-a discutat despre locația unde să fie dezvoltat domeniul schiabil. La fel, se intenționează promovarea programului Avrig SMART în China. Vom inaugura, în iunie, la o vizită economică a Avrigului în China, un birou de promovare al Programului SMART, pentru cei interesați din China. Acest birou va fi în Shanghai și există diferite comunități mai mici, orașe mai mici interesate să colaboreze cu noi și să fie întocmit un plan de acțiune similar cu cel de la Avrig pentru câteva microregiuni, câteva comunități din China. Promovarea acestui proiect este cuprinsă în protocolul bilateral științific semnat între România și China, un protocol care vizează dezvoltarea relațiilor științifice în programul de inovație, de „green inovation“, ceea ce înseamnă promovarea implementării soluțiilor nepoluante. China are o mare problemă cu poluarea și sunt interesați cu orice soluție care poate diminua această poluare.
Mesagerul de Sibiu: În cadrul vizitei de acum, oaspeții chinezii s-au arătat intereasați de investiții imediate?
Arnold Günter Klingeis: Le-a plăcut foarte mult Avrigul și cred că vor veni cu soluții pentru câteva investiții aici. Dar s-au arătat interesați de toate obiectivele vizitate.
Mesagerul de Sibiu: Care este următorul pas în prietenia dintre Avrig și China?
Arnold Günter Klingeis: Următorul pas este vizita economică cu reprezentanți ai mediului de afaceri din Avrig și reprezentanți ai Consiliului Local din Avrig în China. Ne vom deplasa în portul Ningbo, unde Avrigul va reprezenta România la un eveniment denumit Săptămâna Schimburilor Economice și Culturale. La acest eveniment, care va avea loc în perioada 8-11 iunie, vor lua parte 16 țări europene. Participarea noastră acolo se datorează protocoalelor semnate la București între China și țările Europei de Est.
Horizon 2020
Mesagerul de Sibiu: Ce alte proiecte de viitor ale dvs. includ și se bazează pe relația cu China?
Arnold Günter Klingeis: Depunem acum o cerere de finanțare la Comisia Europeană pe programul Horizon 2020, unde vom avea parteneri din China. Horizon 2020 este cel mai amplu program de cercetare și inovație lansat vreodată, care pune în joc peste 80 de miliarde de euro pentru proiectele cu adevărat inovative, care vor ajuta la la transpunerea ideilor și descoperirilor din laboratoare, direct pe piață. La finanţarea pe acest program promovăm un proiect de cercetare aplicată care propune utilizarea biomasei produse în regiunea rurală pentru a reduce emisiile poluante de dioxid de carbon, pentru a crea energie verde, regenerabilă și, nu în ultimul rând, pentru crearea de locuri de muncă pentru cetățenii care trăiesc în mediul rural. Modelul acestui proiect de cercetare aplicată, care se va desfășura în regiunea Avrig SMART, va putea fi implementat și pus în practică și în alte regiuni ale lumii. De exemplu, acelaşi proiect propus pentru Horizon 2020 va fi aplicat și în regiunea Hebei din China. Scopul este același: dezvoltarea agriculturii și crearea de locuri de muncă pentru populația din mediul rural, folosirea biomasei pentru producerea de energie regenerabilă și reducerea poluării și a emisiilor de dioxid de carbon. Doar obținând astfel de rezultate în cadrul acestor proiecte de cercetare vom putea proteja mediul înconjurător, vom putea combate schimbările climatice, vom preveni poluarea și vom putea oferi locuri de muncă populației din mediul rural.

Sursa: Mesagerul de Sibiu (03.04.2014)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu