joi, 25 septembrie 2014

Blocurile din Avrig, deconectate pe rând de la rețeaua de furnizare a apei

Agitație mare în Avrig, după ce de săptămâna trecută reprezentanții SC Apă-Canal SA au început deconectarea de la rețea a blocurilor unde locatarii au refuzat încheierea de contracte pentru furnizarea apei potabile și a serviciilor de canalizare.



Locuitorii nemulțumiți au apelat la sprijinul Primăriei și al Oficiului pentru Protecția Consumatorului. Primăria nu a putut interveni deoarece nu are nicio calitate în această relație, iar cei de la Protecția Consumatorului nu au avut, de asemenea, ce constata din moment ce avrigenii care au reclamat Apă – Canal pentru debranșare abuzivă nu aveau, de fapt, niciun contract semnat cu respectiva societate.

După patru luni


Sistemul de apă și canalizare din Avrig a fost preluat de la Gospodăria Comunală de către SC Apă Canal SA din anul 2009. Prin programul POS Mediu, Apă Canal a demarat investiții de opt milioane de euro pentru reabilitarea și extinderea acestui sistem. Moment în care, reprezentanții societății au cerut locuitorilor Avrigului să intre în legalitate, prin semnarea contractelor aferente serviciilor furnizate. Pentru a fi semnate aceste contracte, SC Apă Canal a lansat invitații din luna mai a acestui an. ”Mai întâi am lipit afișe pe scara fiecărui bloc. Afișele au fost rupte, am lipit altele. Apoi, această înștiințare potrivit căreia este obligatorie semnarea de contracte pentru cei care vor să beneficieze de aceste servicii a fost anexată facturilor trimise locuitorilor Avrigului. Cei care nu au dat curs invitației noastre au fost sau vor fi debranșați”, arată Thomas Roth, purtător de cuvânt al SC Apă Canal SA.
Potrivit lui, deconectarea de la rețea a început din 8 septembrie, iar numărul maxim de blocuri deconectate simultan a fost de cinci, până acum. ”În urma promisiunilor că aceste contracte vor fi semnate, în zilele de week-end am reluat furnizarea apei”, mai arată Thomas Roth.


Contracte ”pe bloc” sau individuale


Până în acest an, apa de la Avrig era facturată individual, pe baza auto-citirilor transmise de locuitorii orașului. Contorizarea apei în mod individual era realizată cu instrumente instalate de vechea Gospodărie Comunală. ”Aceste contoare, mai bine spus aceste repartitoare de costuri, nu sunt sigilate, nu sunt în evidența noastră, nu sunt instalate conform legii. Acum, odată cu investițiile realizate de Apă - Canal au fost montate contoare de bloc sau de scară acolo unde s-a putut, prin urmare am invitat cetățenii să intre în legalitate. Contractele cu societatea Apă - Canal pot fi semnate de asociațiile de locatari sau de către un locatar desemnat reprezentat al locuitorilor unei scări sau unui bloc, iarăși o măsură conformă normelor legale. Cum, însă, unii dintre locuitori au refuzat, în continuare, semnarea de contracte, am fost nevoiți apelăm la astfel de măsuri”, mai arată Thomas Roth.
Locuitorii din Avrig mai reclamă faptul că sunt forțați să încheie contracte pe bloc sau pe scară, iar ei doresc astfel de contracte încheiate individual, pentru fiecare apartament în parte. ”Există și această posibilitate legală, dar numai dacă își modifică rețelele din interiorul blocurilor, astfel încât contoarele individuale să poată fi montate imediat după contorul SC Apă-Canal SA. Scenariu la care, iarăși, noi nu ne opunem. Doar că nu avem astfel de situații”, mai arată Thomas Roth.


Exemplul Cisnădie. Urmează Mârșa


Cei de la Apă-Canal arată că au fost nevoiți să apeleze la măsura sistării furnizării apei și anul trecut, la Cisnădie. La fel, locuitorii de acolo refuzau întocmirea unor contracte de furnizare a apei. După deconectări de la rețea, în timp, lucrurile s-au așezat. ”Societatea noastră își manifestă toată îngăduința și oferă informațiile necesare fie întocmirii unor asociații, fie desemnării unui locatar ca reprezentant al celorlalți locuitori și pe numele căruia, astfel, poate fi întocmit un contract. Însă, noi suntem deciși să sistăm furnizarea apei până la intrarea lor în legalitate prin semnarea de contracte”, mai declară Thomas Roth.
Potrivit lui, de la 1 octombrie, reprezentanții SC Apă-Canal SA vor începe sistarea furnizării apei și în blocurile din Mârșa, unde nu au fost încheiate contracte.
Statisticile celor de la Apă-Canal arată că, în sistemul care a funcționat până acum, cantitatea de apă rezultată în urma auto-citirilor era mult sub cea furnizată în mod real în orașul Avrig. ”E o risipă constantă de apă în Avrig și Mârșa pe fondul lipsei de contorizare. Sunt blocuri cu subsolul inundat în mod constant, de exemplu”. Mai mult, nici cantitatea de apă rezultată pe baza auto-citirilor nu este achitată în totalitate de avrigeni. ”Avem cazuri în care restanțele au ajuns la 6 – 7.000 de lei”, mai arată Thomas Roth.


Sibiul ”îi duce în spate” pe avrigeni


Pentru derularea proiectelor de modernizare și extindere a rețelelor de apă și canal din localitățile în care SC Apă Canal SA este operator desemnat de autorități, alături de finanțarea nerambursabilă europeană a fost accesat și un credit de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare. ”În acest contract de împrumut, este prevăzută ca o condiție obligatorie menținerea unui grad de încasare de peste 90%. Grad pe care multe localități nu îl îndeplinesc. Noroc cu locuitorii municipiului Sibiu, care își plătesc consumul de apă, crescând astfel gradul de încasare. Putem spune că sibienii «duc în spate» multe localități, inclusiv Avrigul”, declară Thomas Roth.


Tensiuni inclusiv în Consiliul Local


Nu doar avrigenii de rând se declară nemulțumiți, ci chiar și o parte din cei aleși în forul legislativ local. Acum două luni, în ședința Consiliului Local Sibiu, o parte dintre aleși au susținut că ei vor să ceară excluderea Avrigului din Asociația de Apă Sibiu, deoarece nu mai sunt mulțumiți de prețurile practicate pentru furnizarea acestor servicii populației. Deocamdată, invocata cerere de excludere din cadrul Asociației prin care au fost aduse investițiile în rețeaua de apă și canal nu a fost formulată oficial.


Sursa: www.turnulsfatului.ro (18.09.2014)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu