joi, 25 septembrie 2014

Festivalul "Florile Oltului” a adus folclorul din ţară la Avrig

Îmbrăcaţi în straie populare au venit la Avrig artiştii care sâmbătă şi duminică au urcat pe scena din Piaţa "Gheorghe Lazăr”, la cea de–a 43–a ediţie a Festivalului "Florile Oltului”. Locuitorii oraşului şi–au pus, şi ei, hainele de sărbătoare şi, două seri la rând, şi–au dat întâlnire în faţa scenei, acolo unde au petrecut câteva ore pline de voie bună în compania muzicii şi a dansurilor populare specifice mai multor zone ale ţării.

În centrul oraşului Avrig, sâmbătă şi duminică a fost sărbătoare. Obiceiul care du­rează de peste 40 de ani a scos sute de oameni afară din case, aceştia fiind aşteptaţi la tera­sele amplasate în Piaţă cu preparate tradiţionale. În cele două zile de festival, locuitorii oraşului Avrig au petrecut cu mici şi bere la halbă, cu porumb fiert, dar şi cu bulz şi alte bunătăţi tradiţionale. N-au lipsit nici preferatele copiilor, dulciurile, cei mici putând să aleagă între vată de zahăr, turtă dulce, îngheţată şi multe alte­le. Cei mici s-au bucurat şi de un imens tobogan, care a fost amplasat special pentru ei. De altfel, cei care au dat o tură prin apropierea statuii lui Gheor­ghe Lazăr, au putut să aleagă din diferitele vase de ceramică expuse pe margi­nea drumului de către vânzători.

Energia artiştilor, transmisă oamenilor din public


Sâmbătă seara, centrul oraşului a prins viaţă în numai câteva minute. Cu toate că în jurul orei 18 nu multă lume mişuna prin Piaţă, de îndată ce primul dans a încins scena, oamenii au umplut locul cu repeziciune. Terasele ocupa­te, piaţa plină, scena vie şi colorată cu diversele costume populare etalate de micii artişti au însemnat eticheta pusă de festivalul “Florile Oltului” ora­şului Avrig. Oamenii au stat toată seara ţintuiţi lângă scenă datorită cântecelor şi jocurilor populare oferite de ansam­blurile folclorice din diferite zone ale judeţului Sibiu ori din |ara Oltului. Cei mai petrecă­reţi dintre ei s-au distrat de minu­ne, jucând, de jos, cot la cot, cu cei de sus, de pe scenă. În prima seară a festivalului au evoluat formaţii de dansuri populare din comunele Arpa­şu de Jos, Porumbacu de Jos, Racoviţa, Turnu Roşu, Cârţi­şoara, dar şi ansamblul “Purta­ta Avrigului” şi Ansamblul “Plaiurile Dumbrăviţei”. Ana-Maria Filimon, solista formaţiei din Porumbacu de Jos, a cân­tat câteva melodii din reper­toriul propriu, iar Maria Pop a uimit publicul cu un cântec la saxofon. Seara a continuat cu alternări între muzică şi dans, astfel că, pe scenă, au mai urcat solişti ca Otilia Bolohan, Laura Prisacă, Ioan Păucean şi Maria Dan Păucean.

Oaspeţi din ţară, pe scena din Avrig


Dacă sâmbătă seara an­samblurile folclorice şi soliştii din zonă au scos oamenii la joc, duminică a venit vremea oaspeţilor din ţară să încingă atmosfera. Solişti şi formaţii din mai multe zone ale ţării au urcat aseară pe scenă, sub privirile altor câteva sute de spectatori. Astfel, Braşovul, Maramureşul şi Răşinariul şi-au trimis ansamblurile folclo­rice la Avrig, pentru a cinsti cum se cuvine unul dintre cele mai vechi festivaluri din ţară. Tot aseară, oamenii s-au bucurat de prezenţa pe scenă a mai multor solişti, printre care Ghi­ţă Stan, Constantin Oancea, Alexandru Urs, Anca Mărgi­nean, Adi Neamţu ori Ilie Medrea. Organizatorii au fost mulţu­miţi de desfăşurarea acestei ediţii a festivalului, mărturisind că o mare bucurie este că de patru ani l-au readus la statutul de festival folcloric. “Intenţia noastră este să-l readucem la tipul de festival concurs de folclor”, a spus Maria Grancea, organizator al festivalului, din partea Bibliotecii Orăşeneşti Avrig. Asta înseamnă că, dacă cea de-a 43-a ediţie a festi­valului s-a desfăşurat sub formă de prezentare a fol­clorului, ediţia de anul viitor se va realiza sub formă de concurs, unde cele mai bune reprezentaţii vor fi premiate.




Sursa: www.tribuna.ro (14.07.2014)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu